لیست سیاه، سیاه تر از تحریم های آمریکا نیست-راهبرد معاصر

لیست سیاه، سیاه تر از تحریم های آمریکا نیست

به دلیل اینکه ایران تحت شدیدترین تحریم های آمریکا قرار دارد به اذعان دکتر همتی رئیس بانک مرکزی قرار گرفتن ایران در لیست سیاه آمریکا تاثیر چندانی بر روند اقتصادی و تجاری و مالی وبانکی ما ندارد، چرا که تحریم های بانکی آمریکا مانع نقل و انتقال مالی ایران به دنیا شده، کشورهای چین وعراق نیز تبادلات مالی محدودی با ما دارند چرا که از نظر آنها استانداردهای اف ای تی اف معیار همکاری به شمار نمی رود.
پوریا پرتو؛ کارشناس ارشد مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۲۲:۲۵ - ۰۲ اسفند ۱۳۹۸ - 2020 February 21
کد خبر: ۳۶۵۳۵

لیست سیاه، سیاه تر از سیاهی تحریم های آمریکا نیست

 

به گزارش راهبرد؛ گروه ویژه اقدام مالی ایران را یک بار دیگر در لیست سیاه خود قرار داد، لیست سیاهی که دسترسی ها وتبادلات مالی ایران را تحت تاثیر قرار می دهد، هر چند ایران قبل از قرار گرفتن دوباره درلیست سیاه با تحریم های آمریکا به خودی خود در لیست سیاهی قرار گرفته که لیست سیاه اف ای تی اف را بی خاصیت کرده است. خبر قرار گرفتن ایران و احتمالات و گمانه زنی ها دراین باره نرخ ارز را از هفته های پیش بالا برد، موضوعی که می توانست در ثبات ارزی ایجاد شده نگران کننده باشد اما رئیس بانک مرکزی با بی تاثیر خواندن محدودیتهای اف ای تی اف برای ما این موضوع را یک بار دیگر تایید کرد که با وجود تحریم های آمریکا، لیست سیاه به خودی خود چندان تاثیر گذار نیست.پوریا پرتو کارشناس اقتصادی وتحریم در گفت وگوی پیش رو به چند سوال درباره کارکردها و اثرات رفتن در لیست سیاه پاسخ داده است.

 

عدم تصویب کنوانسیون پالرمو و سی اف تی ما را یک بار دیگر در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار داد، آیا برای مدت محدودی این دو کنوانسیون را تصویب نکرده ایم و گروه اقدام مالی اف ای تی اف همچنان امیدوار به تصویب این دو کنوانسیون از سوی جمهوری اسلامی ایران است؟

گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی با عنوان اینکه ایران به کنوانسیون پالرمو و مبارزه با تامین مالی تروریسم نپیوسته به همه کشورها توصیه کرده تا همه اقدام های احتیاطی درباره ایران را اجرا کنند. کارگروه اف ای تی اف تا اواسط هفته آینده نتیجه پلنری درباره ایران را رسانه ای خواهد کرد، بیانیه ای که زمزمه های آن از همین حالا شنیده می شود که نهاد موسوم به اف ای تی اف به دنبال اقدام تقابلی علیه جمهوری اسلامی ایران است. پیوستن ایران به دو کنوانسیون عنوان شده از نظر گروه ویژه اقدام مالی به معنای تصمیم گیری دوباره ای برای خروج دوباره ایران از لیست سیاه خواهد بود، موضوعی که تصویب آن مخاطراتی را بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل می کند. آنچه در اقدام قبلی در سال 2016 توسط دکتر طیب نیا به امضاء رسید قطعا بر خلاف امنیت و منافع ملی است وعدم تصویب دو کنوانسیون زیر مجموعه اف ای تی اف لحاظ کردن امنیت و منافع ملی است که مخاطرات امنیتی علیه جمهوری اسلامی ایران را کاهش می دهد. اگر تصویب دو کنوانسیون پالرمو و سی اف تی ممکن بود مجمع تشخیص مصلحت نظام با تصویب آن، این موضوع را به زمان دیگری موکول نمی کرد و برای مدت نامعلومی مسکوت نمی ماند، مهمترین مساله در این موضوع غیر قابل اجرایی بودن دو کنوانسیونی است که امنیت ملی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد، لذا نهاد اف ای تی اف با اقدام تقابلی علیه ایران و قرار دادن جمهوری اسلامی ایران در لیست سیاه به دنبال تحت فشار قرار دادن ایران برای تصویب این دو کنوانسیون است.

 

پیامدهای قرار گرفتن ایران درلیست سیاه اف ای تی اف چیست؟ آیا این مساله نگرانی های جدی را رقم خواهد زد؟

به دلیل اینکه ایران تحت شدیدترین تحریم های آمریکا قرار دارد به اذعان دکتر همتی رئیس بانک مرکزی قرار گرفتن ایران در لیست سیاه آمریکا تاثیر چندانی بر روند اقتصادی و تجاری و مالی وبانکی ما ندارد، چرا که تحریم های بانکی آمریکا مانع نقل و انتقال مالی ایران به دنیا شده، کشورهای چین  وعراق نیز تبادلات مالی محدودی با ما دارند چرا که از نظر آنها استانداردهای اف ای تی اف معیار همکاری به شمار نمی رود.

 

نرخ ارز از هفته های گذشته افزایش یافت، برخی یکی از دلایل آن را موضو ع امکان قرار گرفتن ایران در لیست سیاه عنوان کردند، آیا قرار گرفتن ما در لیست سیاه می تواند دامنه های افزایش نرخ ارز را تحت تاثیر جدی قرار دهد؟

قطعا بی تاثیر نخواهد بود، اما اثر گذاری این موضوع ناشی از دلایل فنی نیست بلکه متاثر از اثر هیجانات روانی و ورود سفته بازها و بازار گرمی برای افزایش قیمت هاست. تردیدی نیست که بانک مرکزی با بازار سازی و همراهی  کانالهای پرداختی که همچنان  در عراق و چین باز است می تواند یک بار دیگر نرخ ارز ار مدیریت کند و بازار ارز را به روند تعادلی ماه های گذشته باز گرداند، لذا آنچه به نام عدم تصویب اف ای تی اف و قرار گرفتن در لیست سیاه به بازار ارز تحمیل می شود تنها هیجانی زود گذر و حباب گونه است.

 

موضوعی که برخی آن را نگران کننده می خوانند محدودیت در انتقال پول و  بسته شدن حساب ها و بلوکه شدن اموال ایران درخارج از کشوراست آیا قرار گرفتن در لیست سیاه تبعات بیشتری نسبت به تحریم های آمریکا بر مراودات مالی ما با دنیا تحمیل می کند؟

بانکهای دنیا بعد از خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران از همکاری با ما خودداری کردند، بیشتر بانکهای دنیا به دلیل جریمه های سنگین آمریکا ریسک همکاری با ایران را نپذیرفتند و نشان دادند که به دلایل سیاسی از ادامه همکاری با ایران سر باز می زنند، لذا ارتباط ما قبل از قرار گرفتن دوباره در لیست سیاه با بانکهای دنیا قطع بود والان هم بعد از قرار گرفتن در لیست سیاه اف ای تی اف قطع است یعنیو خروجرتحریم های ثانویه بانکهایی که می خواهند استاندارد را رعایت کن اتفاق خاصی نیفتاده و روندی تغییر نکرده است. تنها موضوعی که تا حدودی نگران کننده است این است که ممکن است آمریکا با تحمیل فشارهای مضاعفی بر کانالهای چین وعراق منجر به محدود سازی دستور پرداخت های این بانک ها شوند و بانک های عراقی نیز به دلیل اف ای تی اف با ما همکاری نکنند.

 

گروه ویژه اقدام مالی در بیانیه خود اعلام کرده است که تمامی درها را بر روی ایران نمی بندیم این سخن به چه معناست؟

به نظرمی رسد گروه ویژه اقدام مالی طی هفته آینده ایران را به لیست سیاه تا زمانی که کنوانسیون ها پذیرفته شود اضافه می کند، اما از نظر آنها ایران براساس اکشن پلن پذیرفته شده در سال  2016  باید باقی تعهداتش را اجرا کند در حالی که ما مایل به تصویب کنوانسیون های ذیل اف ای تی اف نیستیم، لذا آنها به دنبال این هستند که بحث بازمذاکره را به عنوان تنها مسیر باز پیش روی دولت یک بار دیگر مطرح کنند، هر چند که اکشن پلن پذیرفته شده در سال 2016 با  شرط تعلیق شدن تحریم های ثانویه  امریکا در فضای پسابرجام بوده لذا ما اکشن پلن را در شرایطی پذیرفتیم که کشور در شرایط تحریمی نبوده، لذا با توجه به نامعلوم بودن زمان تحریم های امریکا مسوولین جمهوری اسلامی باید درباره  کم وکیف تعهداتی که به اف ای تی اف داده اند بازنگری داشته باشند. حتی بعد از لغو تحریم های آمریکا نیز نباید به سرعت کنوانسیون های ذیل اف ای تی اف را تصویب کرد و معلق ماندن موضوع برای ایران تا بررسی نهایی همه مسائل جانبی آن بسیار ضروری است چرا که دلیلی برای  تصویب کنوانسیون ها بعد از تعلیق تحریم ها نیز وجود ندارد.

ارسال نظر
آخرین اخبار